top of page

Bütünsel Sağlık & Wellbeing

"Bütünsel Sağlık," "Wellbeing" yani "İyi olma hali" birbiriyle iç içe geçmiş iki kavramdır. Wellbeing kavramı sadece mutluluğumuzla, başarımızla ya da maddi olarak iyi hissetmekle ilgili değildir. Bazen kilo vermeye, daha fazla para kazanmaya, başarılı olmaya o kadar odaklanırız ki bütünü kaçırırız. 

 

İnsanoğlu ancak fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerinde dengeli ve harmoni içinde olduğu zaman Bütünsel Sağlıktan söz edilebilir. Sadece yediklerimize ya da yaptığımız egzersizlere odaklanmak tüm bedenlerimizde dengede olmak için yeterli değildir. Beden, zihin, ruh dengesidir esas olan.

Bütünsel Sağlık, insan yaşamını etkileyen tüm faktörleri içinde barındıran bir terimdir... Sağlıklı beslenmek, temiz besinler tüketmek sağlığımız için çok önemli. Hareket etmek de aynı şekilde sağlığımızın olmazsa olmazıdır. Her ikisi de bu çarkın çok önemli bir parçası ama dediğim gibi bu ikisi kocaman bir çarkın sadece bir kısmını oluştururlar.

 

Çok temiz beslenebiliriz, düzenli egzersiz de yapabiliriz ama stres hayatımızın baş rolündeyse, biz istediğimiz kadar temiz beslenelim eğer stresimizi yönetemiyorsak, bütünsel sağlıktan bahsedebilmek mümkün değildir. 

Peki Bütünsel Sağlık dediğimizde nelerden bahsediyoruz?

Sağlıklı Beslenmekten, Fiziksel aktivitemize, Neşemizden, Kariyerimize, Finansal durumumuzdan, Spiritüelliğe, Yemek yapmamızdan evet yanlış duymadınız yemek yapmamızdan, İlişkilere, Yaratıcılığımızdan, Ev ve Sosyal hayatımıza hatta Eğitimimize kadar olan kocaman bir çarktan bahsediyoruz.

 

Bedenimiz sabit bir yapı taşı değildir. Dinamik bir yapıdır. Sürekli değişim halindedir. Ve yukarıda saydıklarım, zaman zaman iyi hissettiğimiz, zaman zaman ise iyileştirmek istediğimiz alanlardır.

Bu alanlara dönem dönem bakıp, iyileştirmek dönüştürmek istediğimiz alanlar için harekete geçmek bizi hayatta daha dengeli, mutlu, dingin ve sağlıklı yapar.

Ayurveda’nın yaklaşık 5000 yıldır söylediği gibi yaşam tarzımız, bütünsel sağlığımız ve mutluluk halimiz günlük olarak yaptığımız seçimlerde saklıdır. 

Her gün, hatta her an yapacağımız o seçimler, hayatımızın belirleyicisidir. O çok basit belki de önemsiz gibi gördüğümüz o küçük adımlar bizim hem kısa hem de uzun vadede sağlığımızı oluşturur.

Ve Mevlana'nın dediği gibi;" Her gün yeniden başlamak için yeni bir fırsattır... Her gün sizin doğum gününüzdür."

Müge Buçukoğlu

IIN Bütünsel Beslenme Sağlık Koçu

Wellbeing Koçu & Ayurveda 

 

Green Goodness
Image by Mateusz Butkiewicz

Farkındalık

Farkındalık, farkında olmak!! Ne mucizevi bir şey...

Sizce farkında olmadığımız bir şey için aksiyon alabilir miyiz? Ya da bize iyi gelmeyen bir şeyi iyileştirebilir miyiz?

Dönüşümün ve iyileşmenin temeli Farkındalıktır. Farkındalık bir günden ertesi güne oluşan bir şey de değildir aslında. Emek istiyor... 

Okuyoruz, araştırıyoruz, sendeliyoruz, düşüyoruz, başarılı oluyoruz, hata yapıyoruz ama devam ediyoruz... Pes etmiyoruz... Kendimize neyin iyi geldiğini, ne istediğimizi bulana  kadar yılmadan devam ediyoruz... 

Bu süreçte Nefes egzersizlerinin yani Pranayama egzersizlerinin ve Meditasyonun etkisi mucizevi...

Meditasyon, kendimizi yeniden keşfetmemize, o koşturmacadan stresle birlikte bastırdığımız iç sesimizi duymamıza aracılık eder. Farkındalığımızı arttırır.

Her gün düzenli meditasyon ve nefes egzersizi yaparak, farkındalığımızı arttırıp, daha dengeli, mutlu, huzurlu bir hayat yaşayabiliriz.

Müge Buçukoğlu

IIN Bütünsel Beslenme Sağlık Koçu

Wellbeing  Koçu & Ayurveda 

bottom of page